3 Mart 2014 Pazartesi


 

            SAMSUN  HALKININ  SAĞLIĞI

            DR.CEM  ŞAHAN

Eşitsizlikler açısından toplumun farklı kesimleri arasındaki uçurumunun yanı sıra kaynak yaratma olanaklarının kısıtlı olması gibi etmenler de bireylerin ve toplumun sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu alanda küresel ve ulusal düzeyde çok sayıda bilimsel kanıt üretilmiştir. Bu gün geldiğimiz noktada devletin sağlık hizmetlerindeki sosyal devlet rolüne her zamandan daha fazla gereksinim duyulmaktadır.


            Geçen  Pazar  Samsun’da  bir  haber  düştü  internet  sitelerine..

            "Son 12 yılda ileri teknolojiyi takip ederek hastanelerimize cihaz yatırımı yaptık. Samsun'da son 12 yılda 530 milyon liralık sağlık yatırımı yapıldı"

            Ve açıklama  devam  ediyordu?

            "2003-2013 yılları arasında merkez ve ilçelerimizde teknolojik cihazlarla donatılmış, 400 yataklı Samsun Bölge Hastanesi, 134 yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji Ünitesi, 105 yataklı Samsun Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi prefabrik bloğu, 100 Yataklı Terme Devlet Hastanesi, 41 yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi yeni bloğu, 30 yataklı Ayvacık Devlet Hastanesi, 30 yataklı Alaçam Devlet Hastanesi yeni bloğu, Çarşamba Devlet Hastanesi'ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 2 Adet Aile Sağlığı Merkezi, Havza Devlet Hastanesi Mehmet Öncel Diyaliz Merkezi, 250 yataklı Bafra Nafiz Kurt Devlet Hastanesi, 12 Adet Aile Sağlık Merkezi, 1 adet sağlık evi gibi yeni sağlık tesisleri yapılırken, Bafra Ağız Diş Sağlığı Merkezi'nin ile Vezirköprü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin tadilat ve onarımı da gerçekleştirilmiştir.

            Ve  yine  devam  ediyordu  açıklama..

            ‘’Hastanelerimizde teknik donanım eksikliği de sona erdi. Son teknolojiyi takip ederek cihaz yatırımı yaptık. Sağlık Bakanlığımıza bağlı hastanelerinde 2002 yılında hiç MR ve BT cihazı yokken, Şu anda 14 MR ve 15 BT cihazı ile vatandaşımıza otel konforunda hizmet sunuluyor. 2010 yılında yurt çapında uygulamaya koyulan Aile Hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirildi.’’

            …………………………

            Bu  kent  insanının  sağlıklı  olma  durumu  harcanan  para  ile  sağlanamıyor  maalesef.  800  yataklı  SSK  hastanesini  320  Yataklı  hastaneye  çevirmekle de  sağlanamıyor  sağlıklı  olma  durumu.  Her  gün  rant  uğruna  değiştirdiğiniz  hastane  mobilyaları  ile de.  Çöplere  attığınız  sapa sağlam  kamu  malları  ile de.  Neon  ışıkla  yazdırdığınız  hastane  tabelaları ile  de.

            Bu  kentin  insanın  sağlığa  iyiye  gitmiyor.

            Kanser  artıyor.

            Kalp  hastalıkları  artıyor.

            Beyin  hastalıkları  artıyor.

            Diyabet  hastalığı  artıyor.

            Hipertansiyon  hastalığı  artıyor.

            İntiharlar  artıyor.

            Depresyon  artıyor. 

            KOAH  artıyor.

            ………………………

            Bir  de   ne  artıyor  biliyor musunuz?

            İşsiz, yoksul  bıraktığınız  bu  halkın  cebinden  çıkan  sağlık  harcamaları..

            2002  den  beri  halkın  cebinden  çıkan  sağlık  harcaması  21  kat  arttı.

            Özel  sermayeye  para  aktarımı  27  kat  arttı.

            Ama  sağlığımız  düzelmedi.  Sağlıksız  insanlar  kenti oldu  Samsun..

            …………………

            Samsun  halkının  sağlığı için cebinden  çıkan ödemeyi de  açıklarsınız umarım.
 
Muayene katılım payı, ilaç katılım payı, reçete ücreti, tetkik farkı ücreti, erken muayene farkı gibi değişik isimlerde aylıklardan kesilerek veya eczanelerde tahsil edilen katılım paylarına bir de her ay ödenen Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ekleniyor.Kamu  hastanelerine  randevu  için  alınan  randevu  paraları vb.

            1. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı: İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 8 TL, özel sağlık hizmeti sunucularında ise 15 TL. Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerce kişilerden tahsil edilir.

            2.Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve reçeteler için katılım payı

            Her bir reçete için üç kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL, üç kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL. Enjektabl formlar ile serum, beslenme ürünleri ve majistraller için kutu sayısına bakılmaksızın her bir kalem 1 kutu olarak değerlendiriliyor. Kurumca bedeli karşılanan ilaçlar için, kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden yüzde 10, diğer kişilerden yüzde 20 oranında katılım payı alınıyor.

            3.On gün içerisinde başvurularda ilave ücret

            4.Tıbbi malzemede katılım payı

            5.Yardımcı üreme yöntemi katılım payları

            6.İstisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret uygulanması

            7.Otelcilik hizmetlerinde ilave ücret uygulaması

            8. Özel Sağlık Kuruluşlarında %200 fark

            SGK ile anlaşmalı özel hastaneler A-B-C-D-E olarak gruplandırıldı ve E grubu hastanelerde %10, A grubu hastanelerde %90 oranında ilave ücret alınabilmesinin önü açıldı. Son yapılan düzenlemeyle ise ilave fark ücretleri %200′e kadar çıkarıldı. Mevcut sistemde %90 farkı sadece A grubundaki hastaneler alabilirken, şimdi %200′lük ilave ücreti grubu fark etmeksizin tüm özel hastaneler alabiliyor.

            9.Genel Sağlık Sigortası Primleri

            Katılım payları dışında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek amacıyla bir de her ay GSS primi ödemek gerekiyor. Kanuna göre primler ise şöyle (2013’ün ikinci altı ayı için):

            *Aylık geliri asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için 40,86 TL,

            *Aylık geliri asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için 122,58 TL,

            *Aylık geliri asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için 245,16 TL.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder