20 Şubat 2015 Cuma

HALKI MI DÖVECEKSİNİZ!


Kaos  haline  gelmiş  sağlık  sistemi, bu  ülkede/kentte şiddet  doğuruyor. En  son  geçen  hafta  Samsun'da özel bir hastanenin acil servisinde hekim olarak görev yapan Dr. Okan Kaya'ya hasta yakınları saldırdı.

Kendisine  geçmiş olsun  diyorum.

Bu  şiddete  üreten  sisteme  hiçbir  eleştiri sunmadan  Samsun  Tabip  Odası’ndan  çok  ilginç  bir  açıklama  geldi.

İnanması güç..

Traji-komik..

Etik olmayan bir  açıklama..

Açıklama habere göre şöyle:

‘’Samsun Tabip Odası Başkanı Doç.Dr. Fatih Özkan, özel bir hastanede acil hekimi olarak görev yapan Dr. O. Kaya’ya yapılan saldırıyı kınayarak, oda olarak Uzak Doğu sporları başta olmak üzere savunma sporları ile ilgili doktorlara kurs aldırmak istediklerini söyledi’’

İnanamadım.

Odanın  internet  sayfasına  baktım:

‘’ Samsun Tabip Odası olarak Uzak Doğu sporları başta olmak üzere savunma sporları ile ilgili sportif beceri ve kazanımların biz hekimlerin geleceği ve sağlığı açısından akademik, bilimsel, sanatsal, kültürel ve sosyal kazanımlardan daha önemli olduğu kanaatine varmış olduğumuzu geldiğimiz noktayı vurgulamak adına kamuoyuna duyururuz’’ diye  yazıyordu.

Hekime  ve  sağlık  Çalışanlarına  yönelik  şiddetin  temel  kaynağı  Sağlıkta  Dönüşüm  Programına  dair  bir  tek  kelime  yok..

Uzak doğu  sporları  ile  ilgili kurs  düzenlenecekmiş..
 

Sisteme ait için hiçbir  şeye  dokunmayan, Güvenlik  sistemlerini sorgulamayan, hasta  yoğunluğu göz  ardı  eden, yıllarca  bu  ülkede  Sağlıkta  Devrim  yaptık  diyenlere  hiçbir  gönderme  yapmayan, Judo  eğitimini önceleyen bir  açıklama..

Sağlık ortamında yaşanan şiddet toplumsal şiddetten ayrı düşünülemez. Çözüm bu bağlamda düşünülmelidir. Sağlık hizmetlerinde mesleki risk olarak şiddetin varlığı bilinse de son yıllarda artan şiddet uygulanan “Sağlıkta Dönüşüm Programının” sonucudur.

Şiddete karşı yürütülecek mücadele sürecinde ilgili tüm kurumların asgari bir noktada da olsa birlikte hareket etmesi zorunludur. Birliktelik baştan sağlanarak gereken işlevsel prosedürler yapılmalıdır.

Çözüm güvenlik tedbirlerinin artırılmasına yönelik değil temel sorunların tek tek çözümüne bağlıdır.

Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbiriyle rekabete sürükleyen, sağlıkta kaliteyi düşüren PERFORMANS uygulaması, gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya,  7/24, esnek-kuralsız ve baskı altında çalıştırılma hemşirelerde haftada 56, asistan hekimlerde 90 saate kadar uzayan mesailer, Birlik Hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında “sağlıkçı her işi yapabilir mantığı” ile çalıştırılma, sağlık hizmetine ulaşmanın önünde bin bir türlü engel, her kademede ödenen katkı-katılım payı ve ilave ücretler….

Sağlığını  kaybetmiş  Halk yığınları..

…………………

Uzak doğu  sporları  ile  aşılamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder