16 Şubat 2015 Pazartesi

İŞÇİLERİN MEKTUBU



GELECEK ATÖLYESİ

            İŞÇİLERİN MEKTUBU

            DR.CEM ŞAHAN

            Vahşi  kapitalizmin, sınır tanımayan  kar  hırsının  çalışma  modeli olan  Dayılık veya  Taşeronlaşma  sisteminin  insanlarımızı  nasıl öldürdüğünü  her  gün  görüyoruz. İçimiz  acıyor.

            Vicdanlarını insana vurulmuş zincir  olarak tanımlayan sermaye  sahipleri, onların  siyasal ve  bürokratik  uzantıları, günü  kurtarmaya  çalışıyor.

            Ne  hukuk,

            Ne  vicdan,

            Ne  Akıl,

            Vahşi  ölüm çemberi  üzerinde  etki olmuyor.

            ………………….

            Pazar günü  mailime  gönderilen, bu  sistemin  milyonlarca  mağdurundan  olan  işçi  dostlarımın mektubunu sizlerle  paylaşıyorum:

            Değerli Samsun Yerel Gazetelerin Yayın Yönetmeni ve köşe yazarlarımız,

            Bizleri aslında yakından tanıyorsunuz.

            Bu kentte Taşeron köleliğine karşı ve sendikalı çalışma  hakkı için mücadele ederken haksızca işten atılan Samsun Gazi Devlet Hastanesi Bahçesinde 1033 gün işlerine geri dönmek için  çadır direnişi yapan işçileriz. Selma, Esra, Cemal, Ali ve Yüksel.

            İşimize geri dönmek için yapmış olduğumuz mücadelede içerisinde  Samsun erki bizlere orta oyunlar oynadığını Samsun tarih zaman dilimi   ve basının öz geçmişi kayda almıştır.

            Bir çok söz verildi bu sözler basına da yansısa da hiç bir söz tutulmadı!

            Valisinden, Bakanına ve AKP il başkanına kadar! Sağlık Bakanlığı Müsteşarına kadar!

            Bu kentin siyasi erki AKP il Başkanının söylediği " Samsun Bakanı sizin işe girmenizi engelliyor "söylevi aslında bir nevi yerine getirildi. Sonuçta bizler bu kentte kendi iş kolumuzda çalıştırılmayan işsiz işçiler olduk.
 
Aradan epey zaman geçmesine rağmen neden bu konuyu tekrar gündeme getiriyoruz.

            Son zamanlarda yaşanılan taşeron işçi kazaları veya cinayetleri ülkemizde bir şeyin doğruluğunu ortaya çıkarmıştır. İşçilere değeri! Ve hak arayan işçilerinin ve ya düzeltilmeyen çalışma şartlarından dolayı işçilerin başına neler geldiğini görüyoruz.

            Bu Ülkenin Cumhurbaşkanından, Başbakanından ve Bakanlarından artık itiraflar gelmeye başladığı dönemi yaşıyoruz.

            Madenlerde, enerjide, belediyelerde, inşaatta, mevsimlik işçilikte v.b. üretimin olduğu  her alanda iş güvenliği kar hırsından dolayı sağlanmadığı ve bu nedenle işçi arkadaşlarımızı kaybettiğimizi Devletin Erkinin sözlerinden de duymaya başladık.

            Devlet Erki diyorki; nerde bir işçi hakları ihlali olursa o işyerini kapatır veya cezai işlem yaparız!

            Kendimizi asla ve asla Çalışırken iş cinayetine kurban olan işçi arkadaşlarımızın olayıyla kendi olayımızı bir tutmuyoruz! Ama biliyoruz ki Taşeron Çalıştırmayla tüm işçilerin iş güvenliği sağlanmıyor. Biliyoruz ki hangi işyeri olursa olsun işçilerin en temel hakkı olan insanca çalışmaktır. Biliyoruz ki işçiler ölmeden onlara değer verilmesidir.

            Ondandır ki bizlerinde Samsun Erkine bir soru sorma hakkımız doğmuştur.

            Hastanelerde yaşanılan işçi hak kayıplarını kamuoyuna duyurduğumuz,

            Hastanelerde hasta haklarına yapılan hataları duyurmak,

            Ve İş Kanunundan ve Anayasal hakkımızı kullandık diye

            Biz, Samsun Gazi Devlet Hastanesinden hukuksuzca işten atılan işçileri, işsiz bırakan ve hasta haklarını gasp eden yöneticiler mevkileri yükseldi ama biz asgari ücretten başka geçimi olmayan işçiler bu kentte açlığa terk edildi.

            Biz inanıyoruz ki Türkiye’de bizim gibi çok sayıda işçi arkadaşımız mağdurdur. Onun için Devlet Erkinin samimiyetine binayen ne kadar işçilere değer verdiklerini samimiyetini sorgulamak için siz değerli Samsun Yerel Gazeteleri Yayın yönetmeni ve Köşe yazarlarıyla bu konuyu paylaşmak ihtiyacını kendimizde gördük.

            Yeri geldi sesimiz yeri geldi düşüncelerimiz olan sizlerden ricamız artık bu kentte  yarım kalan bir şeyin Adaletin tecellisi için kaleminizden ricamız olur.

            Sevgilerimizle,

            Samsun Gazi Devlet Hastanesinden Haksız Yere işten atılan ve 1033 gün çadır direnişi yapan işçi kardeşleriniz.

           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder