20 Şubat 2015 Cuma

SAĞLIK SİSTEMİ YIPRATIYOR.


            Son  6  aydır  Sağlıkta  Devrim yaptık  diyen  politikacıları  pek  göremiyoruz.  Hele  kamu  hastaneleri  hakkında  tek  söz  söyleyen  yok. Sağlıkta  Çöküşün  tamamlandığının  herkes  farkında..

            Ülkenin/kentin sağlığı  iyi  durumda  değil..

            Sağlık  çalışanları  eziliyor/yıpratılıyor/yıpranıyor.

            Sağlık  Çalışanları yönelik  hiçbir  iyileştirme  yapılmıyor.

            Sağlıkta  şiddet  artıyor.

            ………………

            Sarı  sendikalar  ve  erk bağımlısı odalar  ile  sağlık  çalışanlarının  haklarının  sağlanması pek mümkün değil gibi..

            …………………..

            Başta Türk  Tabipleri  Birliği  olmak  üzere emekten  yana  sağlık  örgütleri  ‘’Yıpranma  Payı’’  üzerinden bir  çalışma  başlattılar:

‘’Ülkemizde sağlık çalışanlarının en az 40 yıldan bu yana dile getirdiği fiili hizmet zammı (yıpranma payı) konusundaki taleplerinin arkasındaki temel gerekçelerden en başta geleni, sağlık hizmeti verilen mekanların, çalışma koşulları ne denli uygun olursa olsun, insan sağlığı yönünden bizatihi  az ya da çok tehlikeler barındırıyor olmasıdır. Buna sağlık hizmetinin kendisinden kaynaklı tehlikeler ve sayısız mesleki riskler eklendiğinde, sağlık çalışanlarının yıllardır fiili hizmet zammından mahrum bırakılarak haksızlığa uğradıkları açıklıkla ortaya çıkmaktadır.

24 saat süreyle üretilmek zorunda olan hizmetin, gündüz mesaisi  dışında da sürdürülmek zorunda olması  nedeniyle,  çalışanların fizyolojik, ruhsal ve sosyal yaşamlarının  tehdit altında kaldığı, bozulduğu  bilinmektedir. Bu düzensizliğe bir de hizmeti yönetenlerden kaynaklanan sorunlar eklendiğinde durum daha da içinden çıkılmaz hale gelebilmektedir.

Dünya tıp literatürü sağlık hizmetinin ne denli tehlikeli bir alan olduğunun sayısız kanıtlarıyla doludur. Enfeksiyon hastalıklarından kansere, trafik kazalarından şiddete, ortopedik sorunlardan ruhsal sorunlara kadar sağlık çalışanlarını bekleyen pek çok sağlık sorunu vardır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olarak 14 Mayıs 2014 günü  katıldığı Ebeler, Hemşireler ve Anneler Günü kapsamında düzenlenen Sağlık Çalışanları Türkiye Buluşması isimli etkinlikte,  belli ki bütün bunları bilerek, anlayarak, kabul ederek  yıpranma payı konusunda çalışma yapılması talimatı verdiğini ifade etmişti. Bu durum sevindirici olmakla birlikte geçen zamanda adım atılmamış olması bir o kadar üzücüdür.

Bizler sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri olarak Sağlık Bakanlığı’nın ve diğer yetkililerin işlerini kolaylaştırmak için bir çalışma yürüttük, Dünya literatürünü derledik ve yıllardır süren haksızlığın son bulması için, sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlanabilmesi için bir yasa teklifi hazırladık.

Hazırladığımız yasa teklifini, gerekçeleriyle birlikte bir kitapçık haline getirdik. Bunu Sağlık Bakanlığı, TBMM’de grubu bulunan Siyasi Partilerin Grup Başkanvekilleri, Milletvekilleri ile paylaşacağız. En kısa sürede teklifimizin yasalaşmasını ve mağduriyetimizin son bulmasını istiyoruz.

Hakkımızın takipçisi olacağız. Verilen sözler tutulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.’’

……………..

Sağlık  sistemi  eriyor.

Kulak verin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder