16 Şubat 2015 Pazartesi

SYRİZA VE HALKIN GERÇEĞİ -1-


            Köyleri  geziyorum hafta  sonu. Köy  kahvelerine uğruyorum. Çaylarını içiyorum dostlarımın. 20  yıllık  hekimliğimin oluşturduğu dost sarmalı ile  hatıraları yad ediyoruz birlikte. 3 kuşak hastalarım var. Dedesini, kendisini ve oğlunu tedavi etmişim. Güzel hikayeler dinliyorum.

            Genel sosyolojik  değerlendirmem:

            ’Kabullenilmiş  Çaresizlik’’

            ‘’Umutsuzluk’’.

            Gerçeği  çok iyi analiz  edebiliyorlar. Ama  öğrenilmiş bir  kabulleniş var.

            Yoksulluk, işsizlik, aile içi sıkıntılar, eğitim sorunları, çocuklara dair  kaygılar, hastalıklar ve daha nice  sorun.

            Ama yine de  hayata karşı bir  gülümseme var yüzlerinde.

            ……………………..

            Halkın temel sorunları nedir. ?

            Politikanın  sunduğu  gerçeklikle, halkın  gerçeklikleri uyuşuyor mu?

            Kapitalist yıkımı ne kadar hissede biliyoruz?

            …………………

            Yunan seçimlerindeki temel argümanları anlatacaktım sizlere..

            Budapeşte geziminde  her yerde  Atina ve  Yunan  halkı  konuşuluyordu sessizce. Macaristan’ın  neoliberalizme  teslimiyeti eleştiriliyordu büyük kelimelerle. Macar Parlemantosunun önü  eylemciler ile doluydu.

            ……….

            Yunan halkı 25 Ocak’ta sandık başına  gitti. Askeri cuntanın yıkıldığı 1974 yılından bu yana Yunanistan siyasetine Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK damgasını vurmuştu. Bu partilerin iktidarları döneminde ülke ekonomisi iflas etmişti. Yunan halkı politikacıların hataları nedeniyle çok ağır bir bedel ödedi ve daha uzun süre ödemeye devam edecek.

            Seçimlerde  Syriza  adlı bir parti galip geldi. Yeni bir umut ve  halkın gerçeği üzerine bir  politika eylemselliğine halkını inandırdı.

            Radikal Sol Koalisyon SYRIZA'Nın 'Ulusal Yeniden Yapılanma' programında, AB ve IMF borç kapanından kurtulmanın, kamu kaynaklarının yeniden emekçi halka açılmasının, işsizlik ve yoksullukla mücade edilmesinin önünü açacak bir dizi programdan söz ediliyor. Ulusal Yeniden yapılanma  Palnı’nın  dört  ana  ayağı mevcut.

            *İnsanlık krizine karşı koymak

            *Ekonomiyi yeniden başlatıp vergi adaletini sağlamak

            *İstihdamı yeniden sağlamak

            *Siyasi sistemde demokratik dönüşümleri sağlamak

            Programın birinci  ayağı  İnsanlık krizine karşı koymak

            Tahmini toplam maliyet: 1,882 milyar €

            Programımız, insanlık krizine derhal karşı koyacaktır. 2 milyar €'luk tahmini bir masraf ile toplumun en savunmasız kesimlerine koruma kalkanı oluşturmak için geniş çaplı acil müdahale sistemi kurulacaktır.

            *Şu anda yoksulluk sınırı altında kalan 300,000 haneye aile başına aylık 300 kWh olmak üzere yıllık 3,600 kWh ücretsiz elektrik. Toplam maliyet: 59,4 milyon €.

            Geliri olmayan 300,000 aileye yemek yardımı programı. Uygulama, kamu idaresi koordinasyonu aracılığıyla yerel yönetimler, Kilise ve dayanışma örgütleriyle işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Toplam maliyet: 756 milyon €.

            *Konut güvencesi programı.Hedef öncelikli olarak 30,0000 dairenin (30, 50, 70 m^2) m^2'si 3 €'dan devlet yardımıyla kiralanması. Toplam maliyet: 54 milyon €.

            *1,262,920 emekliye 700 €'ya kadar 13. aylık olarak Noel ikramiyesinin geri getirilmesi. Toplam maliyet: 543,06 milyon €.

            *Sigortasız işsiz vatandaşlar için ücretsiz sağlık ve ilaç hizmeti. Toplam maliyet: 350 milyon €.

            *Uzun dönemli işsiz ve yoksulluk sınırının altındaki vatandaşlar için özel toplu ulaşım kartı. Toplam maliyet: 120 milyon €.

            *Isınma ve otomotiv dizelden alınan özel tüketim vergisinin kaldırılması.Haneler için ısınma yakıtının başlangıç fiyatı mevcut litre başına 1,20 €'dan 0,90 €'ya düşecektir. Bu düzenlemenin kâr getirmesi beklenmektedir.

            ………………

            Yunan  halkının gerçeği, halkımızın gerçeği ile ne kadar benzeşiyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder