16 Şubat 2015 Pazartesi

VEZİRKÖPRÜ OYMAAĞAÇ HÖYÜĞÜ


            Samsun’un kent  kimliği  kazanımda  arkeolojik  ve  kültürel  çalışmalar  öncelikli  değildir.  ‘’Marka  Yolculuğu’’  ile  başlayan kentin  neoliberal  sisteme  açılma  serüveni, Spor kenti, Sağlık Kenti, Lojistik kent, Enerji kenti vb. gibi kavramlarla hiçbir  yere  ulaşmadı.

            Kent  kimliği  kenttin  sosyolojik ve  kültürel  yapılanmasını  kavramak  ile  kazanılıyor. Kentin  turizm  potansiyeli  kısa  vadeli çalışmalar ile  değil, uzun  soluklu  projeler  ile  belirlenmeli..

            Bu  yönde  önemli  çalışmalar  yapılmıyor  değil. Ancak  kent  insanı  ile  paylaşımı, her  zaman ki  gibi  sorunlu..

            Son  yıllarda  Büyükşehir  Belediyesinin  bu  yönde  çalışmaları  olumlu  bir  yöne  devriliyor. Ancak  insan  paylaşımı  arttırılmalı diye  düşünüyorum.

            ………………

            Uzun  süredir  Vezirköprü  Oymaağaç Köyünde  Nerik  Antik  Kenti  kazıları  yapılıyor.

            Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rainer C. CZICHEN:

             “Yaptığımız kazı çalışması alanında, Hitit din merkezinin olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar bulduklarımız da öyle bir şeyin olduğunu gösteriyor. Burada özel Nerik yazısı bulduk. Yani şu anda yüzde 95 Nerik olduğundan eminiz. Nerik, Hitit kralları için önemli bir yerdir. Her sene burada birkaç festival yapmışlar. Hatta burada hava tanrıları için saygı göstermişler, törenler yapmışlar ve hatta kurbanlar bile kesmişler.’’ diye  belirtiyor.

            Nerik  Antik  Kenti  ile  ilgili  bilimsel çalışmalar:

            ‘’Nerik, Kuzey Anadolu’da yaşayan Hattilerin en önemli merkezlerinden biridir. Hitit İmparatorluğu’nda asimile olan Hattiler; kült, din, mitoloji ve idare konularında Hititleri olumlu bir şekilde etkilemişlerdir. Eski Hitit Döneminde yazılan Hitit kanunlarına göre sadece dört şehrin; yani Hattuşa, Nerik, Arinna ve Ziplanda’nın vergi ödemesi gerekmiyordu. Böyle bir imtiyaz Nerik’in önemini öne çıkarmaya yetiyor. Hem İlluyanka efsanesi hem de Purulliyaş şenliği, Hititlerin en önemli şenliklerindendi ve Nerik’te yapılırdı. Nerik’in panteonu, özellikle Nerik’in hava tanrısı – aynı zamanda kral Hattuşili III’ ün özel tanrısıydı – ve Hititlerin önemli tapınaklarından biri olan Dahanga, Nerik’te bulunuyordu.’’ diyorlar.

            Hititlerde  son çalışmalara  göre  18  bayram  tespit edilmiştir.   Bunlardan en önemlisi kuşkusuz Purulliyaş adı verilen bahar bayramıdır. Bu sözcük Hatti kökenlidir ve kök olarak "dünyanın" anlamına gelmektedir. Bu bayram çeşitli ayinlerle ve mitosların canlandırılması ve anlatılması ile kutlanırdı.

            ………………………….

            Vezirköprü  kentsel  kimlik  açısından  yeniden  değerlendirilmelidir.  En  kısa  sürede  Akademik  katılımlı  bir  ‘’Vezirköprü  Çalıştayı’’  yapılmalı,  kentsel  kimlik  ön  plana  çıkaracak  çalışmalar ve  yol  haritası  belirlenmelidir.

           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder