8 Ocak 2011 Cumartesi

KENTİN BAŞYAZARI VE SAĞLIK HAKKI -1-

GELECEK  ATÖLYESİ
KENTİN  BAŞYAZARI  VE  SAĞLIK  HAKKI -1-
DR.CEM  ŞAHAN
            Kentin  başyazarı,  iktidar  parfümlü  gazetesinde,  geçenlerde  Sağlık  Bakanlığı’nın özel  sağlık  kurumları  için,  mecburi  hizmet  uygulaması  başlatması  gereğini ,  kentsel  sorunmuş  gibi  anlatıyordu.  Bu  aralar  iktidar  parfümü,  sağlık  kokuları  yayıyordu  etrafa  çünkü. Sağlığın  ticaretine,  sağlığın  piyasaya  açılmasına  verdiği  yerel  medya  desteğini,  başka  masallarla  anlatır  belki  pazarları..
            Medya-Piyasa-Kapitalizm  dayanışmasının  iyi  niyetli,  mahsun  bir  yansımasıdır  yaptığı.  Ne  yapalım  ekmek  parası  ve  sorumluluklar bir  çok  özlü  masal  sizin  anlayacağınız..
            Sağlık  Hakkı  demişken,
            Sağlık  sektörünün  %15’ini  yabancı  sermayeye  devretmiş  bir  ülkede/kentte,  takım  formalarında  sağlık  çalışanlarının  ve  hekimlerin alın terleri ile  yazılmış, hastane  adlarının  alkışlandığı  bir  zaman  diliminde,  insana  ait, hakka  ait  bir  şeyler söylemek  zordur  elbet..
            Sağlık  hakkı  demişken,  halkevlerinin  22-24  Ocak’ta  Ankara’da  düzenleyeceği  Halkın  Hakları  Formunun  Sağlık  Hakkı  Atölyesinin  çağrı  metnini,  sizlerle  paylaşmak  isterim.
            Bu  güçten  beslenen,  piyasa  zılgıtçılarına belki  iyi  gelir : SAĞLIK  HAKKI  ATÖLYESİnin  çağrısı :
             2007 yılında gerçekleştirilen Halkın Hakları Forumu, kapitalizmin, emperyalist sistemin neoliberalizm olarak adlandırdığımız saldırısı altında başta sağlık olmak üzere kamu hizmetlerinin yeni kar alanlarına dönüştürülmesi karşısında hakların önemini ve haklarımız uğruna mücadeleyi öne çıkarmıştır.
Sağlık, kapitalizmin hemen hemen tüm dünyada kar zincirine katmak için uğraş verdiği, mevcut olanları daha da kesin egemenliği altına almaya çalıştığı alanların başında gelmektedir. İşte bu nedenle sağlık hakkı birinci Forum’un öncelikli sorun alanlarından biri olarak ele alınmış ve oluşturulan Sağlık Hakkı Atölyesi’nde iktidar tarafından zemini hazırlanan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” temel tartışma konusu olmuştur.
2007 yılında yapılan bu tartışmalardaki “halkın sağlığı bugün, zenginlerin diğer herkese karşı yürüttüğü sınıf savaşının kurbanıdır” tespiti, artık günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. 2007 Forumu’nda açığa çıkacağına işaret edeceğimiz birçok sorun bugün halkın doğrudan yaşadığı, kısmen farkında olduğu ve olmaya başladığı birer çatışma alanına dönüşmüş durumdadır.
AKP iktidarı eliyle sağlıkta dönüşüm önemli oranda gerçekleştirilmiştir;
*Sağlık hizmeti hızla kamu hizmeti olmaktan uzaklaştırılmış ve tümüyle ticari bir hizmete dönüşümü için yeni adımların zemini hazırlanmıştır.
*Oluşturulan Genel Sağlık Sigortası sistemi, sağlık güvencesini yaygınlaştırıyormuş görüntüsü yaratırken, kısıtlı bir sağlık hizmeti için halkın omuzlarına yeni bir mali külfet yüklemiştir.
*Kamuya ait hastaneler, üniversite hastaneleri ticarileştirilmeye başlanmış, bununla birlikte bunların da tasfiye edilerek alanın özel ve vakıf hastanelerine bırakılması için alt yapı hazırlanmıştır.
*Sağlık çalışanlarının hakları törpülenmiş, yaratılan sistem nedeniyle sağlık çalışanları ile halk arasında yer yer sağlık çalışanlarına karşı şiddete dönüşen bir çatışma ortamı yaratılmıştır.
Devam  edeceğiz  mecburi  hizmetçi,  parfümü  sağlık  kokan  erkin, kentin  başyazarı.
Devam  edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder