2 Ocak 2011 Pazar

SAMSUN ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARININ MERKEZİ HALİNE GELDİ!

Gün  geçmiyor  ki  Samsun’da  çocuklara  yönelik  tecavüz, istismar, ihmal  haberleri  yerel  ve  ulusal  basında  yer  almasın. Daha  geçen  hafta  İlkadım’da  yaşanan  çocuklara, çocuklarımıza  yönelik  ahlak  ve  insanlık dışı  istismar  olayları  hafızalarımızdadır.
            Malesef  bu  kentte,  toplumsal  yaşam  sosyal  açıdan  zaman  zaman  cinnet noktasına  gelmiştir. Şiddet, uyuşturucu, yüksek  suç  oranları,  yüksek  intihar, depresyon  sayıları, cinayet  sayılarının  artması  bunun  en  önemli  göstergeleridir.
            Çocuk istismarı, NEOLİBERAL  POLİTİKALARIN  UYGULANDIĞI  ÜLKELERDE  çok sık rastlanan ve meşru görülen bir şiddet biçimidir. Yasalarımıza göre, 18 yaş altındaki herkesin çocuk olarak kabul edildiği ülkemizde çocuk istismarı, ciddi yaralanmalara, sakatlıklara ve hatta ölümlere neden olabilen tıbbi, hukuki, sosyal yönleri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur.
            Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını "Bir yetişkin tarafından bilerek ya da bilmeyerek yapılan ve çocuğun sağlığını, fizik gelişimini, psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen davranışlar" olarak tanımlamaktadır. Bu tanımda amaç değil, sonuçlar önem taşımaktadır. Başka bir deyişle, yetişkinin niyeti önemli değildir, eylemin çocuk üzerindeki etkisi önem taşımaktadır. İstismar fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismar gibi farklı biçimlerde ortaya çıkabilir.
            "Çocuk ihmali" ise, başta anne ve baba olmak üzere, bakmakla yükümlü kimseler ve diğer yetişkinlerin, çocuğun beslenme, giyinme, barınma, eğitim, sağlık ve sevgi gibi temel gereksinimlerini ihmal etmeleri sonucu, çocuğun bedensel, duygusal, ahlaksal ya da sosyal gelişiminin engellenmesi olarak tanımlanmaktadır.
            Türkiye'de çocuk istismarı konusunda yapılan araştırmalarda, yüzde 78 gibi yüksek bir oran ile duygusal istismarın ilk sırada olduğu görülmektedir. Fiziksel istismar yüzde 24 ve cinsel istismar yüzde 9 oranındadır.
           
            1-Samsun  Çocuk  İhmal  Ve  İstismarı  Acil  eylem  Planı  oluşturmalıdır.
            2-Samsun  kamu yönetimi  ‘’Piyasa’’  zihniyetini  değil,  çocukları  toplumun  ilgi  odağı  haline  getiren  projeleri  öncelemelidir.
            3-Bu  konuda  Samsun’da  sosyal  hizmet  servisleri  oluşturulmalıdır.
            4-Çocuk  İstismar  ve  ihmali  konusunda  Milli  Eğitim  Müdürlüğü  tarafından  tüm  eğitimcilere  bilimsel  eğitim  programı  verilmelidir.
            5-Samsun’da  sayısı  çok  az  olan  Çocuk  Psikiyatri  Uzmanı  yetersizliği  hızla  giderilmelidir.
            6-1.basamak  sağlık  hizmeti  veren  sağlık  personeli  eğitimden  geçirilmelidir.
            7-Anne-Baba  olma  eğitimleri  yaygınlaştırılmalıdır.
            8-Evlilik  ve    danışmanlığı  hizmetleri  oluşturulmalıdır.
            9-Çocuk  İhmal  ve  istismarı  konusunda  acil  telefon  hattı  ve  krize  müdahale  birimi  oluşturulmalıdır.
            10-Çocukların  korunmasında  yerel  olarak  sorumlu  olan  sosyal  hizmet  kuruluşları  kamu oyununda  baskısı  ve  ilgisiyle  bilimsel  tedbirler  almaya  zorlanmalıdır.
            11-Çocuk  istismarı  bir  suç  ise,  polisin  duruma  ne  zaman  müdahale  edebileceği  belirlenmelidir.  Bu  konuda  tüm  teşkilat  yaygın  eğitimden  geçirilmelidir.
            12-Kentteki  SHÇEK  yapılanması  yeniden  gözden  geçirilmelidir.  Kurumdaki  nitelikli  eleman  sayısı  artırılmalıdır.
            13-İstismara  uğraya  çocuklar  için  ÇOCUK  KORUMA  PROGRAMLARI  geliştirilmelidir.
            14-Daha  geçen  hafta, örneğin  Tıbbi  organize  sanayi  kurulmasına  gösterilen  kamu  yönetimsel  duyarlılığın,  bir  kaç  misli  çocuklarımıza  gösterilerek, gerek Dakar  deklerasyonu  ile  yerel  yönetimler,  gerekse  Çocuk  Hakları  sözleşmesi  ile  genel  yönetimler Çocuk  İstismar  ve  ihmalinin  önlenmesi  için  öncelikle  Samsun’da  durum  tespiti  yapmalı  ve  ihtiyaçları, sorunları  belirlemelidirler.
            15-Samsun’da  çocuk  sağlığı  hizmetlerinin  örgütlenmesinde  kamusal  yetersizlik giderilmelidir.  Yıllık  5000’den  fazla  çocuğa  acil  hizmet  veren  Çarşamba, Bafra, Vezirköprü  Devlet  hastanelerine  Çocuk  acil  Servisleri  açılmalıdır.  Samsun’da  çocuklara  yönelik  acil  psikiyatrik  destek  birimleri  yoktur.
            Kentte  her  gün  yükselen  şiddete  karşı,  ısrarla  2006  yılından  beri  bilimsel  yaklaşım  sergilenmemesi,  şiddetin  en  çok  etkilediği  çocuklarımızın da  geleceğini  tehdit  etmektedir.

UZM.DR.CEM  ŞAHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder