18 Ocak 2011 Salı

SAMSUN YOLSUZLUK PROFİLİNİ BİLİMSEL OLARAK BELİRLEMELİDİR.

BASIN  AÇIKLAMASI
17.OCAK.2011
SAMSUN  YOLSUZLUK  PROFİLİNİ  BİLİMSEL  OLARAK  BELİRLEMELİDİR.

            Genel   seçimler  öncesi  temel  sorunlar  üzerinde örneğin  yoksulluk , işsizlik, YOLSUZLUKLAR üzerine  öneriler  yerine, üzücü  şekilde SERMAYE, PİYASA  VE GÜÇ üzerinden  bir  söylem  geliştirilmektedir. Bu da  kamusal  vicdanı  ve  kamu yönetimsel  güvenirliliği  -çoğu  zamanda  haksız  yere- sarsmaktadır.  Kent  kalkınmasının  en  önemli  şartı  halkın  katılımı  ve  şeffaf  siyaset anlayışıdır.  
            Yolsuzluk önemli bir ekonomik ve sosyal sorundur. Yolsuzluk için uygun bir ortam hazırlayan sistemin niteliklerini incelemek ve yolsuzluğu kolaylaştıran faktörleri belirlemek, sebep sonuç ilişkilerini incelemek sorunun çözümünde ilk ve en önemli basamaktır. Bugün  sağlığın  en  önemli  belirleyicisi  yoksulluk ve  işsizliktir.  Yolsuzluğun  en  önemli  nedeni  ise  paylaşım  adaletsizliği  ve  yoksulluktur.
            Tüm  bilimsel  çalışmalar  göstermektedir ki:Son  7  yılda  daha  belirgin  olmak  üzere  1995den  beri  Türkiye’de YOLSUZLUK  artmaktadır.  Bu  yoksulluğun  ve  işsizliğin  artmasının  en  önemli  nedenlerinden  biri  kabul  edilmektedir.
            Yolsuzluğun  ölçülebilirliği  bilimsel  sosyal  bir  olgudur.  Sosyal  bilimciler  yolsuzluğun  ölçümü  için  bazı  standartlar  geliştirmeyi  başarmışlardır. Türkiye’de bilimsel  ölçütleri  kullanılarak  yolsuzluk  çalışmaları  yapılmaktadır.
            Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün her yıl Almanya’daki Passau Üniversitesi ile işbirliği halinde gerçekleştirdiği Yolsuzluk Algılama Endeksi’nin   2008  sonuçları  açıklandı. Ülkeler 0’dan 10’a kadar bir ölçeğe göre sıralanıyor ve ölçeğe göre not yükseldikçe, o ülkenin şeffaflık algısı artıyor. 2008 Yolsuzluk Algılama Endeksi’ne göre Danimarka, Yeni Zelanda ve İsveç 9,3 puanla en temiz ülkeler arasında bulunuyor. Somali ise 1 puanla 180’inci sırada bulunuyor. Irak ve Myanmar ise 1,3 puanla 178’inci sırayı paylaşıyor. Endeks verilerine göre Türkiye, Polonya ve Litvanya ile 58. sırayı paylaşıyor. Türkiye’nin yeni notu 4,6. Endeks sonuçlarına bakıldığında Türkiye’nin yine sınıfta kaldığı, en hafif ifadeyle oldukça başarısız bir seviyede bulunduğu ifade edilebilir.
Bu  konuda  Samsun’da  sivil  toplum  örgütlerine  ve  kamu yönetimine  önemli  görevler  düşmektedir:
1-Yolsuzluk  dava  sürecinde  olan  kamu  yöneticileri,  suçlulukları  hukuksal  olarak  kabul  edilmedikçe  suçlu  olarak  kabul  edilmemeli, pasif  görevlerde  çalıştırılmalıdır.
2-Samsun  Şeffaf  yönetimi  temel  alan  felsefeleri  öne çıkarmalıdır. Bilgi Edinme  hakkı  ve  diğer  haklar  etkinleştirilmelidir.

3-Samsun’un  yolsuzluk  durumu  bilimsel  olarak  ölçülmelidir.

4-Samsun’da   bugün  yolsuzluğun  seçimsel  bir   sözlü argüman  haline  dönüştürüldüğü  bir  süreçte,  sorunların  tanımlanmasının  bile  zor  olduğu  bir  zaman  diliminde, Yosuzluk  söylemin  kullanırken  halkın  moral  değerleri  zedelenmemelidir.

5-YOLSUZLUĞU  kolaylaştıran  faktörler  tanımlanmalıdır.

6- Yolsuzluğu ölçmek üzere rüşvet, irtikap, sahtecilik ve zimmete para geçirme
suçlarından hapse yeni giren hükümlülerin toplamının yıl ortası nüfusuna oranı kullanılarak  bir  bilimsel  çalışma  yapılmalıdır.
7- Medya  duyarlılığına  dikkat  edilmelidir.  Kişisel  haklar  korunmalıdır.
8- Kamu yönetiminde etik tartışmalara  yönelik  bir  çerçeve  oluşturulmalıdır.

Bu  zaman  diliminde katılımcılık, saydamlık, cevap verebilirlik, eşitlik, etkinlik  temel  felsefesine  dayanan  sürece  her  zaman  katkı  sunulmalıdır


Uzm.Dr. Cem ŞAHAN

TTB  BÜYÜK  KONGRE  DELEGESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder