8 Aralık 2011 Perşembe

DANIŞTAY TERME OMV SANTRALİNİ DUDURDU. İZİN VEREN SAMSUN VALİLİĞİ, TOPRAK KORUMA KURULU NE DÜŞÜNÜYOR?

DANIŞTAY TERME OMV  SANTRALİNİ  DUDURDU. İZİN  VEREN  SAMSUN  VALİLİĞİ, TOPRAK KORUMA KURULU  NE  DÜŞÜNÜYOR?DESTEK  VEREN  POLİTİKACILAR, AÇILIŞ  YAPANLARIN  SÖZÜ VAR MIDIR?
            Terme İlçesi'nin Kozluk Beldesi'nde yapımı devam eden, OMV Samsun Elektrik A.Ş.'ye ait termik santral için bir süre önce  ,Ünye Çevre Platformu (TÜÇEP) üyeleri ve bölge halkından temsilcilerin bir araya gelerek Av. Emrah Duman aracılığıyla Danıştay'a açtığı davada projenin yürütmesi durduruldu.
            Danıştay 13. Dairesi, "OMV Samsun Elektrik A.Ş.'nin çevrim santralinin Çarşamba ilçesinde kurulumu için lisans verilmesine rağmen Terme ilçesinde inşa edilmesini, ayrıca santralin kurulduğu yaklaşık 45 hektarlık arazinin sadece yaklaşık 10 hektarlık arazisinin tarım dışı kullanıma uygun olduğu, geriye kalan 34.5 hektarlık arazinin tarım arazisi olduğu, ayrıca santralın etrafında bulunan arazilerde organik tarım yapıldığı, santralin devreye girmesi halinde organik tarımın zarar göreceği üzerinden  projeyi  durdurdu.
            3  yıldır  bu  konuda, kamuoyunu  bilgilendiren,  sayısız  açıklama, bilgilendirme  yapan, en  ücra  köylerde  bilgilendirme  yapan  kent  hekim  örgütünün  eski  bir  yöneticisi  olarak,  sürecin başından beri  UYGUN  OLMADIĞINI , çevreye  ve  insan  sağlığına zararlı  olduğunu vurgulayan bir  iradenin  sahibi  olarak , kararı adalet  açısından  çok  olumlu  buluyorum.
            Ancak  tamamlanmak  üzere  olan  bu  tesisin, Çarşamba ilçesinde kurulumu için lisans verilmesine rağmen Terme ilçesinde inşa edilmesini bugüne  kadar  nasıl  mümkün  olmuştur.  Bu  konuda  bir  kamu yönetimsel  bir irade  eksikliği yok mudur?
            Danıştay  kararında, santralin kurulduğu yaklaşık 45 hektarlık arazinin sadece yaklaşık 10 hektarlık arazisinin tarım dışı kullanıma uygun olduğu, geriye kalan 34.5 hektarlık arazinin tarım arazisi olduğu  vurgulanıyor.
            Başta  samsun  Çevre  birlikteliği  olmak  üzere  bu  konudaki  itirazların  ne  kadar  haklı  olduğu  gerçeğini burgulaması  açısından da bu karar  önemlidir.
            Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri dışında kalan tarım arazileri; toprak koruma projelerine uyulması kaydı ile valilikler tarafından tarım dışı kullanımlara tahsis edilebilir.
            Danıştay’ın  bu  kararından  sonra  Samsun  Valiliği  Toprak  koruma  Kurulu’nun  bu  santrale  ‘’OLUMLU’’  kararını  neden ve  nasıl  verdiği  tartışılmalıdır.
            Samsun Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü‘nün 09.01.2009 tarihli inceleme raporunda proje sahasının sıcaklık, bağıl nem oranı ve tesisin yerinin rakımı yönünden ideal olduğu, Karadeniz‘in tuz ve sıcaklığı düşük olan suyunun tesisin verimliliğini olumlu olarak etkileyeceği, proje sahasının avantajları sayesinde ortalama verimliliği yüzde 40 olan doğal gaz santralinin yüzde 60 verimli olacağı, sonuç olarak söz konusu tesisin insan, toplum ve çevre ilişkilerinde dengeyi bozucu nitelikte olmayacağı, ekonomik, ekolojik ve toplumsal kayıplar bakımından toplum aleyhine sonuçlar doğurmayacağı değerlendirmelerine yer verildiği, bu raporlar doğrultusunda Toprak Koruma Kurulu‘nun 05.02.2009 tarihli kararı ile 44,4061 hektarlık alanın 9,8928 hektarlık kısmının tarım dışı amaçla kullanımının uygun görüldüğü, ancak kalan 34,5132 hektarlık alanın doğalgaz kombine çevrim santrali kurulabilmesi için toprak koruma projesi hazırlattırılarak valilikçe uygun görülmesi ve yörede yapılan tarımsal faaliyetlere zarar vermeyecek tedbirlerin alınması şartına bağlı olarak 5403 sayılı Yasanın 13/d maddesi uyarınca tarımsal amaç dışında kullanımının oyçokluğu ile uygun bulunduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın 29.01.2009 tarih ve 0110 sayılı kararı ile kamu yararı kararı alındığı, Samsun Toprak Koruma Kurulu‘nun 16.02.2009 tarih ve 803-2921 sayılı kararı  bilinmektedir.
            Valilikçe  nasıl  uygun  görülmüştür?
            Toprak  Koruma  Kurulunda  olumlu  oylar  hangi  gerekçeyle  alınmıştır?

            Ayrıca  Samsun  Valiliği ‘’sonuç olarak söz konusu tesisin insan, toplum ve çevre ilişkilerinde dengeyi bozucu nitelikte olmayacağı, ekonomik, ekolojik ve toplumsal kayıplar bakımından toplum aleyhine sonuçlar doğurmayacağına’’  karar  vererek aldığı  2009  tarihli   karar  konusunda, şimdi  ne  yapacaktır?
            Şimdi  bu  kent  adına süreci  sorgulaması  gereken  bir  zaman  dilimi  bekliyor:
Neler yaşanmıştı?
            Terme  de  yapılan  santral  tüm  heybetiyle  yükseldi..Samsun  Çevre  Birlikteliği, Samsun Çevre  Meclisi, Temiz  Ünye  Çevre  Platformu  olarak itirazlar  yükseldi.Samsun  Barosu  dava  açtı.Ziraat  Mühendisleri Odası  dava  açtı.O  zaman ki  kent  hekim  örgütü  ‘’Termik  Santraller  ve  Su  Kirliliği’’  isimli  rapor  hazırlayarak,  1.  Sınıf  tarım  arazisinde  bu  santralin  yapacağı  kirliliği, insan  sağlığı  yönünden  anlattı..Mitingler,Paneller  yapıldı..
Bu  bölgenin  1.  Sınıf  tarım  arazisi  olduğu,  Samsun  Toprak  Koruma  kurulunda,  duyarlı  üyeler  tarafından  kaç  kere  gündeme  getirildi.
9  ekim  2010
Santralin  temeli  atıldı.
Boy  boy  ilanlar  verildi..
Gazeteler  köşelerinde,  çevre  ve  insan  sağlığına  dikkat  çeken  yazı  yazanlara,  artık  yazma  dediler…
Otobüsler, yerel  internet  siteleri, billboardlarla  kaplandı.
Gazeteler:
‘’OMV'NİN Türkiye'yi üçüncü ana pazarı olarak konumlandırma stratejisi çerçevesinde, OMV Samsun Elektrik'e ait doğalgaz kombine çevrim santralının resmi temel atma töreni Samsun'un Terme ilçesinde gerçekleştirildi. Törene OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger'in yanı sıra yerel yetkililer de katıldı.’’diye  yazdı  haberi…
Bayındırlık Bakanı da doğalgaz kombine çevrim santralinin Samsun'da yapılıyor olmasının çok isabetli bir karar olduğuna dikkati çekerek, Samsun'un, hem Samsun-Ceyhan hem de Mavi Akım projeleriyle birlikte enerji üretiminde bir merkez haline dönüştüğünü kaydettiğini  geçti  haber  ajansları..
Bu  kent  adına  düşünenleri, halk  ve  kamu  yararını  önceleyenleri kutluyorum.
UZM.DR.CEM  ŞAHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder