7 Aralık 2010 Salı

AKP SAĞLIKTA KAOS YARATTI

AKP SAĞLIK'TA KAOS YARATTI Gönderen:mehmetyazici Tarih: 11.04.2007 Saat: 03:43

‘AKP sağlık alanında kaos yarattı’

Türk Tabipler Birliği Samsun-Sinop Tabip Odası, Samsun AKP Milletvekili Suat Kılıç’ın Sağlık konusunda yaptığı açıklamaları eleştirildi. Oda Başkanı Şahan, AKP hükümetinin beş yılda sağlık konusunda kaos yarattığını söyledi



AKP Milletvekili Suat Kılıç’ın Samsun’da bazı yerel gazetelerde çıkan sağlık konusundaki açıklamalarına tepki gösteren Türk Tabipler Birliği Samsun-Sinop Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Cem ŞAHAN, AKP’li Kılıç’ın söylemlerinin inandırıcılıktan çok uzak olduğunu öne sürdü.

“Defalarca her türlü ortamda Samsun halkının sağlık hakkı için mücadele veren hekimler ve Samsun halkı için etik dışı, bilimsel olmayan bu söylemlerin hiçbir inandırıcılığı yoktur” diyen Şahan, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Nisan 2007 tarihinde Samsun’da yerel gazetelerde Samsun Milletvekili Sayın Suat KILIÇ, 5 yıldır Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık hizmetlerini getirdikleri noktayı anlatan açıklamalarda bulunmuştur. Sayın milletvekili bu açıklamasında 5 yıldır Samsun Sağlık ortamını kaosa döndüren siyasal erkin temsilcisi olarak hiçbir inandırıcılığı kalmayan söylemleri, siyasal bir söylem kültürü ile sunmayı, sağlık hizmetlerini piyasa şartlarına terk etmenin öncülüğünü yapan bir zihniyetin temsilcisi olarak eşit, ulaşılabilir, nitelikli, parasız sağlık hizmeti mücadelesini her türlü siyasi baskıya rağmen sürdüren Samsun-Sinop Tabip Odasını sağlık dönüşüm programına dahil etmeye düşlemektedir.”

Milletvekili Kılıç’a, Samsun-Sinop Tabip Odası’nın çalışmalarını izlemeyi öneren Şahan açıklamasında, “Sayın milletvekili; bu ülke için Samsun için bir şeyler yapmayı planlıyorsanız ve arzunuz bu yönde ise Samsun-Sinop Tabip Odasının etik çalışmalarını, bilimsel çalışmalarını değerlendirerek başlamalısınız. Yoksa siyasal erkin tüm zaaflarına rağmen, dış destekli sağlık politikaları üreten partinizin sağlıkta çöküş programına rağmen her türlü baskıya göğüs gererek, mesleklerini onurla sürdürmeye çalışan, Hipokrat yemini etmiş 1920 meslektaşımızı o bilinen siyasi söylem ile karalamaya değil” dedi.

Açıklamada AKP Milletvekili Suat Kılıç eleştirilirken, Kılıç’ın şu sorulara da yanıt vermesi istendi:

1. Niçin 2002 de %85 olan aşılama oranları %65 e düşmüştür?
2. Niçin bu şehirde anne ölümleri artmıştır? Anneler ölüyor, sayın milletvekili, anneler ölüyor. Sizin ürettiğiniz sağlıkta dönüşüm programları ile ve daha acısı sağlık erkiniz hiçbir çalışma yapmıyor! Siz ne yaptınız sayın milletvekili? Kapattığınız SSK Hastanesi Kadın Doğum Kliniği sonrası hiçbir şehirde görülmemiş şekilde artan ana ölümlerinin suçlusu kim sizce sayın milletvekili?
3. Bu şehirde Ocak 2007-Mart 2007 Çocuk ishalleri ve buna bağlı ölümler arttı. Sağlık erkimiz bunu görmezlikten geldi. Haberiniz var mı?

4. Samsun-Sinop Tabip Odası kamucu sağlık hizmetlerini her alanda savunurken, sizin milletvekiliniz, belediye başkanlarınız hatıra fotoğrafları çektirmiyorlar mıydı? Özel teşebbüsle hem de söylediğiniz “Devlete ait hastanelerden özel tedavi merkezlerine tahlil, tetkik ve tedavi transferi gerçekleştiriliyor.”söylemi için bugüne kadar ne yaptınız?
5. Vergi kaçakçılığı ile suçladığınız hekimleri gazete haberi yaptırırken, her gün yenilenen hastanelerde ki masaları, sandalyeleri, kapıları, odaları, araçları hiç düşündünüz mü? Ya da ihaleleri, ya da eskimeden yok edilen kamu araçlarını. Hani o ziyaret ettiğiniz hastanelerdeki yönetici odaları kapıları, hani o her gün değişen deri koltukları.
6. 3 yılda Samsun’u veremde kırmızı alarm veren il arasına sokan sağlık kamu yönetimine, bu durumu sordunuz mu, sayın milletvekili(?)Ya da Vezirköprü’de veremden ölen, ilaç alamadığı için ölen insanların hesaplarını. Niçin verem Samsun’da artıyor, sayın milletvekili(?)Ve neden ısrarla yazmamıza rağmen her ay toplanması gereken Hıfzısıhha Kurulu 6 ay toplanmıyor?
7. 112 servisleri boşaltılıyor, sayın milletvekili. İnsanımız hekimsiz 112 hizmeti alıyor. Babalar, anneler, çocuklar ilk müdahale yapılamadan ölüyor, Sayın milletvekili.1Mart sonrası 112 Acil Servis Hizmetleri KAOS’a dönüşüyor. Siz ne yaptınız, Sayın milletvekili, siz ne yaptınız? Gözleri öylesine dönmüş ki dediğiniz hekimler ve Samsun halkının sağlık hakkı için ne yaptınız?
8. Gerçekten, sağlık harcamaları son 25 yılın en büyük meblağına ulaşmıştır. Kamu sağlık yatırımları durma noktasına gelmiştir. O zaman, artan bu para nereye gitmiştir ? 2000 yılında % 24 oranında hesaplanan kamuda özele kaynak aktarımı, 2005 te % 47 ye ulaşmıştır. Mal ve hizmet alımları üzerinden aktarılan bu para, bir model haline gelmiştir. Tam da sizin behsettiğiniz gibi sayın milletvekili.
9. Hekim hakları ve Türkiye Sağlık ortamı hakkında ne düşünüyorsunuz? Mesela ithal hekimi bu ülke için reva gördünüz mü ? Getirilen yeni düzenleme ile eğitim hastanelerine artık şeflerin yanı sıra şef yardımcılarının da başhekim olarak atanması konusunda mesela ? Ya da Anestezi uzmanı denetimi olmaksızın anestezi teknisyenlerine bu sorumluluğun verilmesi konusunda ? ya da Acil servislerde her gün şiddete uğrayan sağlık çalışanları konusunda ?
Samsun’un işbirliğine ihtiyacı var. Samsun halkının sağlık hakkı için kamucu evrensel modellere ihtiyacı var. Bu ilin 1920 hekiminin meslek örgütünün, sağlık sendikalarının görüşlerine ihtiyacı var. Gelin Samsun’u ve Samsun halkının sağlık hakkına sahip çıkalım. Vezirköprü, Asarcık, Ladik, Havza ve Çarşamba’nın köylerindeki durumu birlikte analiz edelim. Bu Halkın buna çok ihtiyacı var. Hekimlerin de özlük haklarına ve saygıya.”

TAKİP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder