9 Aralık 2010 Perşembe

işsizlik ruh sağlığını bozuyor.


Samsun Sinop Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, işsizliğin depresyon nedeni olduğuna dikkat çekerek, "İşsizliğin 9. ayında depresyon tepe noktasına ulaşıyor" dedi.

Türkiye'de toplumun sağlığının iyiye gitmediğini belirten Cem Şahan, yoksulluk, işsizlik, kitlesel göç gibi toplum sağlığını kökten sarsan sorunlara ek olarak, insanların en basit sağlık sorunları karşısında bile çaresizliğe itildiğini kaydetti.

Bulaşıcı hastalıklar, beslenme yetersizliği, sağlık hizmetine ulaşamama, temiz sudan yoksunluk ve kötü barınma koşulları gibi sorunların birçok noktada devam ettiğini vurgulayan Şahan, kötü kentleşme, yanlış tarım politikaları, ekolojik yıkım ve toplumun içine itildiği sağlıksız yaşam biçimleri sonucunda kronik hastalıklarda artış görüldüğünü vurguladı.
İşsizliğin gün geçtikçe arttığını söyleyen Şahan, günümüzde işsizliğin insanları psikolojik olarak etkilediğini ve bunun halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıktığını belirtti.

"İşsizlik depresyon, intihar ve madde kullanımını artırmaktadır" diyen Şahan, işsizliğin bireyleri karamsarlık, umutsuzluk ve çaresizliğe sürüklediğini, depresyona neden olduğunu, bu sorunların özellikle işsizliğin 9. ayında tepe noktaya ulaştığını kaydetti.

İşsizlerde kalp hastalığı sıklığı görülme riskinin fazla olduğunu hatırlatan Şahan, eşleri işsiz olan kadınlardaki depresyon sıklığının ise daha fazla olduğunu sözlerine ekledi
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder