7 Aralık 2010 Salı

SHÇEK Yangını kader midir?

SHÇEK Yangını kader midir?
 
23.05.2010 17:10:19
Samsun`un Atakum ilçesinde Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu`na (SHÇEK) ait Yaşar Doğu Kız Yetiştirme Yurdu`nda çıkan yangında 2`si ağır 3 kız dumandan zehirlendiği büyük üzüntü ile öğrendik.
Samsun`un Atakum ilçesinde Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu`na (SHÇEK) ait Yaşar Doğu Kız Yetiştirme Yurdu`nda çıkan yangında 2`si ağır 3 kız dumandan zehirlendiği  büyük  üzüntü  ile  öğrendik. Bu  kızlarımıza  acil  şifalar  diliyoruz.
Türkiye’de,  çarpık  kentleşme,  yoksuların  temel  haklarının yok  sayılması, gösteri  zihniyetindeki  yapılanma,  hızlı nüfus artışı, kamu yönetimindeki  kadrolaşma  ve  görev  ve  sorumlulukların  iyi  tanımlanmaması  gibi  nedenlerle  her geçen gün yangın sayısının artmaktadır.
 Artan yangın sayısı ile ölüm ve yaralanma  sayısı da artmaktadır. Büyük miktarda hasar  oluşmaktadır. 2008 yılında,   Türkiye’de binalarda 93.601 yangın meydana gelmiş ve bu yangınlarda 402 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5.492 hayvan telef olmuştur. Son, 5 yıl içerisinde 387.197 adet yangın meydana gelmiş, 1.729 kişi hayatını kaybetmiş, 26.557 hayvan yangında telef olmuştur. Bu yangınlarda yaklaşık 1  milyar maddi hasar meydana gelmiştir.
Yasal düzenlemelerin içerisinde özgün bir yeri olan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" hepimizin bildiği gibi, 2002 yılında yayımlandı, 2007 ve 2009 da revize edildi.
Geçen  Samsun’da  kamu  hastanelerinin  afet  ve  yangın  planları  olmadığını  belgelerle  kamuoyu  ile  paylaşmış, bu  konuda Samsun’da  tüm  kamu yönetimini  görevlerini  yapmaya  çağırmıştık.
1- Yetiştirme  yurdunda “Yangın Algılama Sistemi” bulunmakta mıdır? Varsa  olay  anında  çalışmış mıdır?
2- Mevcut Elektrik tesisatının dizaynında kullanılan kablolar, halojenden arındırılmış mıdır?
3-Bloklar arasında yangın ve dumanın yayılımını engelleyecek “Yangın Kompartımanları ve Önleyiciler” yapılmamıştır.
4-Mimari, Statik, Elektrik, Yangın ve Mekanik Tesisat Projeleri, ilgili Meslek Odalarının mesleki denetimden geçirilmelidir?
5-Katlar arasında, alev ve dumanı engelleyecek veya geciktirecek “Yangın Şiltesi, Yangın Şapı” bulunmakta mıdır?
6-Samsun  Valiliği’ne  bağlı  İl  Yangın  Denetim  Kurulu  var mıdır?  Bu  kurul  en  son  ne  zaman  toplanmıştır* Kimlerden oluşmuştur?  Hangi  denetimlerini  yapmıştır?
7- Bu  kamu  kurumunda  en  son  ne  zaman  yangın  tatbikatı  yapılmıştır?
8- 2009 Mayıs’ında Samsun’da kamu yangın söndürme araçlarının her an kullanıma hazır olmadığını, bu konuda ve araçların yerleri konusunda bile sorumlu personelin bilgisi olmadığı 7 kamu hastanesi gözlemlerimiz sonucu saptamıştık.  Bu  konuda  çalışmalar ve gelişmeler  hangi  boyuttadır?
9- Samsun’da  kaç  kamu  görevlisi  yangın   güvenliği  eğitimi  almıştır?
Sonuç olarak yaşanan bu olay son olmalı; artık herkes, her kurum ve kuruluş gereken dersleri çıkarmalıdır. Ülke ve toplum olarak, hızla eksiklerimizi gidermek ve toparlanmak zorundayız. Bunu yaparken eleştirilerimizi açıkça yapmak, yanlışlıkları düzeltmek, mevcut durumu iyileştirmek bakımından katkıda bulunmak durumundayız. Yerelde ve genelde, yönetim kademesinde bulunanların denetim alanındaki erklerini, Meslek Odalarıyla paylaşmaları gerekmektedir. Aksi halde hastanede, okulda, kreşte, alışveriş merkezlerinde, motelde, dershanede herkesin başına bu tür olaylar gelecektir.
UZ. DR. CEM  ŞAHAN
TTB  BÜYÜK  KONGRE  DELEGESİ
(2010-2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder