11 Aralık 2010 Cumartesi

SAMSUN İNTİHAR VE ŞİDDET KENTİ OLMUŞTUR.

BASIN  AÇIKLAMASI
SAMSUN  İNTİHAR  VE  ŞİDDET  KENTİ  OLMUŞTUR.
12.ARALIK.2010
            Geçen  hafta,  bu  kentte  bu  kente  hizmet  vermiş  2  insanın  intiharına  şahit  olduk.  Bu  süreç,  bir  iki  köşe  yazarının  hassasiyeti  ile  geçiştirilmeyecek  kadar  önemlidir.
Samsun’da  şiddetin, intiharın, depresyon  olgularının  arttığı  bir  süreci  yaşıyoruz.  Toplumsal  dinamiklerinin  Samsun’da  ruh  Sağlığını  bozduğu  sosyolojik  bir  krizin  eşiğinde  olan  bir  kentte, kamu yönetimsel  tercihlerin  hala  yanlış  iktisadi  modellerle  yönlendirilmesi, sorgulanması  gereken  bir  süreçtir.
1- TBMM  Şiddet  Komisyonu  Raporu  2008  yılında  bir  çok  parametrede Şiddette Samsun’u  birinci  il  ilan  ederken, maalesef  Samsun  kamu yönetimi  Marka  Yolculuğu  gibi  iktisadi  olarak  boşlukta  duran  projelere  yönelmiş, sosyolojik  ve  psikolojik  çalışmalar  ve  gruplar  başlatılamamıştır.  Samsun  bu  konuda  bilimsel  çalışma  yapmaya  zorunludur.
2-İntihar  girişiminde  bulunan  ve  yaşama  devam  tüm  bireylerin  sosyolojik  ve  psikolojik  incelenmesi  yapılmalı  ve  destek  programları  oluşturulmalıdır.
3- Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürlüğü bünyesinde Psikolojik Danışma Destek ve Eğitim Merkezi oluşturulmalı  ve  etkin  çalışmalar  yapmalıdır. Devlet İstatistik Enstitüsü 2003 yılı verilerine göre Türkiye’de 2.705 intihar vakası tespit edilmiştir. Sayısal olarak bakarsak Türkiye’de her 3,5 saatte bir “1” intihar gerçekleşmektedir. Samsun   2009-2010  intihar  ölümleri  55  civarındadır. Böyle bakıldığında aslında intiharın sosyal bir problem olduğu açıkça görülmektedir. İntihar “bireyin duygusal, ruhsal ya da sosyal sebeplerin etkisiyle kendi hayatına son vermesi olarak tanımlanmaktadır
4-Günümüzde ruh sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Ruh sağlığı ile ilgili sorunlar sık görülmeleri, yeti kaybı ile sonuçlanabilmeleri ve ekonomik kayıplara neden olabilmeleri nedeniyle toplumsal açıdan büyük bir öneme sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre küresel düzeyde hastalık yükünün % 12.3'ünün ruh sağlığı ile ilgili sorunlar oluşturmaktadır. Türkiye'de de saha araştırmaları ruh sağlığı bozukluklarının yaygınlığının % 20 dolayında olduğuna işaret etmektedir. Ruh sağlığı hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetlerine entegrasyonunda yaşanan sorunlar   aşılmalı  ve  bu  konuda  çok  hızlı  eğitim  programları  uygulanmalıdır.
5-Samsunda  gençler  arasında  intihar  düşüncesi  yaygındır. Bu  konuda  Milli  Eğitim  Müdürlüğü  projeler  geliştirmelidir.
6-İntihar eğiliminin başlıca sebeplerinin 30  yaş  sonrası  işsizlik ve göç, yoksulluk ve şehir hayatına ayak uyduramama gibi olguların oluşturduğunu Samsun  için  belirgindir.      
7-Samsun’da  son 10 yılda yaşanan ekonomik krizlerle birlikte, işsizliğin boyutları giderek artmış ve sonuçları bakımından işsizlik sadece ekonomik bir problem olmaktan çıkarak öncelikle sosyal bir problem kimliği kazanmıştır.  Ekonomik kaynaklı nedenleri bir arada değerlendirdiğimiz taktirde (Geçim zorluğu ve Ticari başarısızlık), intihar nedenleri arasında   önemli  bir  yer  tutmaktadır.
8-Ruh  sağlığı  koruyucu  çalışmalarına  öncülük  edilmelidir.
9- Samsun  il  merkezinde  ve  ilçelerinde  son  8  ayda  çok  sayıda  intihar  olayı  gerçekleşti.  Bu  intiharların  bir  kısmı  ise  ölüm  ile  sonuçlandı.  Geçen  yıl Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Beşpınar Köyü İlköğretim Okulu'nda üst üste intihar olayları meydana  geldi.  İntihar  Önlenebilen  halk  sağlığı  sorunudur.  Soruna çok disiplinli bir çalışmayla, özellikle planlı bir ruh sağlığı politikası ile yaklaşılması gerekmektedir.
10-Kente  uygulanan  yanlış  ekonomik  politikalar  ve  kriz  ile   birlikte işsizliğin boyutlarının giderek arttığı, geçim zorluğu ve ticari başarısızlıkların intihar nedenleri arasında  olduğu gerçeği  göz  önünde  tutulmalıdır.
SAMSUN  İÇİN  İNTİHARLARI  ÖNLEME EKONOMİ  ACİL  EYLEM  PLANI OLUŞTURULMALIDIR. Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşları öncülüğünde ruhsal destek ünitelerinin kurularak hızla yaşama geçirilmesi,  yaygınlaştırılması temel  yaklaşımdır.İşten  atılan  tüm  işçiler  ve yakınları  sosyal  güvenlik  kapsamı alınmalıdır. Acilen  kent  yoksulluk  profili  çıkarılmalıdır.İşsizlerin ailelerine ve çocuklarına yönelik temel yaşam gereksinimlerinin sağlanmalıdır.İşsizlere verilen işsizlik yardımının süresinin uzatılmalıdır.İşsizlerin  ve  ailelerinin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır.Gelir düzeyinde bozulma nedeniyle dengeli ve yeterli beslenemeyen, sağlıklı konutta yaşayamayan ve sağlıklı yaşamak için gerekli önlemleri alma imkanından mahrum yoksulların sık hastalandıkları bilinen bir durumdur. Samsun’da  tüm  belediyeler  reklam  giderlerini  kriz  döneminde  sıfırlayarak, bu  kesime  doğrudan  temel  vatandaşlık  geliri  sağlamalıdır. Bu  şehirde  önemli  bir  istihdam  modeli  olan  TAŞERONLAŞMA konusunda    güvencesi  sağlanmalı  ve  taşeron  işçilerin  ücretlerinin  geciktirilmeyeceği  gerçeği  SAMSUN  Valiliği  tarafından  denetlenmelidir.Çalışan kesimlerden sağlık hizmetlerinde alınan  katkı payları ve ilaç yüzdeleri kaldırılmalıdır. Her düzeyde eğitim kurumlarında/ okullarda ruhsal ve bedensel rahatsızlıklara karşı eğitim programları hazırlanmalıdır. Yoksun ve yoksulların kullandıkları ulaşım, su, elektrik ve ısınma için gerekli enerji kaynağı ücretsiz olarak temin edilmelidir.
UZM.DR.CEM  ŞAHAN
TÜRK  TABİPLERİ  BİRLİĞİ
BÜYÜK  KONGRE  DELEGESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder