20 Şubat 2015 Cuma

ASGARİ ÜCRET -1-



Aralık  ayı  asgari  ücretin   belirleneceği/belirlendiği  ay.  Hayata  dair  sözü  olanların, sözlerini  emekten  yana   değil, sermaye  mekanizmaları  adına  söyledikleri modern  zamanlarda, ne  kadar  belirleyicidir  asgari ücret..

Bu  kentte   asgari ücrete  dair  söz  söyleyen sendika, sivil toplum örgütü, dernek, politikacı, siyası parti gördünüz mü hiç?

Siyasi gündem  milletvekili  seçimleri, yeni üye  kayıtları, kongreler  Sen/Ben  çekişmesine  sürüklenmiş iken, halk  adına  siyaset  üretmesi  gerekenler  ne  yazık ki, sadece seçim/kendinin  seçimi  üzerine politikalar  üretiyorlar.

Bu  kentte  kaç  asgari ücretli  çalışıyor?

Bu  asgari  ücretli  emekçiler aileleri ile  birlikte Samsun  nüfusunun  kaçta kaçını oluşturuyor?

Bu  asgari ücretli  emekçilerin yüzde  kaçı  taşeron çalışan?

Bu  asgari ücretli  emekçilerin yüzde  kaçı  karnını  doyurabiliyor?

Ve  daha  önemlisi bu  asgari ücretli  emekçilerin çocuklarının yüzde  kaçı  karnını  doyurabiliyor?

Bu  kentte  bu sorulara  cevap  verecek  bir  siyaset  anlayışı görmüyorum.  Salonlardan çıkamayan, hayat  gerçekliğini  anlayamamış, ‘’Ben’’  merkezli bir  burjuva  kültürü üzerinden beslenen, zaman zaman  ajite, değiştiremeyen, sorgulayamayan, küsen, etkisiz bol  alkışlı, bol  sözlü  bir  siyasi  süreci yaşıyoruz.

İçim  acıyor. Bu  kent ve  bu  kent  insanına  yönelik yapılacak/yapılması  gereken onlarca şey varken..

DİSK  asgari Ücret  açıklaması, bu  açıdan yol  gösterici:

Hepinizin bildiği gibi 2015 yılı asgari ücreti Aralık ayı içerisinde belirlenecek.  Bu ay içerisinde yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi hükümet, 2015 programında hedeflediği zam oranını açıkladı.

Yüzde 3+3 olarak açıklanan zam oranı ile hükümet işçilere günlük 1 lira civarında bir zammı uygun gördüğünü duyurdu. Hükümet açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti.

Hükümetin zam oranının önceden açıklaması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantıları bir kez daha anlamsızlaştı. Yıllardır “orta oyunu” olarak nitelendirdiğimiz bu komisyon toplantılarının senaryosunu ve oyunun sonunu artık herkes biliyor.

Çünkü biz biliyoruz ki asgari ücret sadece asgari ücret alanları ilgilendirmemektedir. Asgari ücret, emeği ile geçinen herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirlemekte, Türkiye’deki tüm ücretleri ve pazarlık süreçlerini etkilemektedir.

22 Kasım’da bilim insanlarının, sendika uzmanlarının ve basın emekçilerinin katılımı ile “2015 Bütçesi ve Asgari Ücret Çalıştayı” gerçekleştirdik.

Bu Çalıştay’daki tartışmaların ve Konfederasyonumuz bünyesinde yaptığımız çalışmaların ışığında Asgari ücretin en az net 1800 lira olması gerektiğini belirledik.

ASGARİ ÜCRET 1800 NET!

ÇÜNKÜ; kişi başına düşen milli gelir 2014 yılı itibarıyla aylık 1800 lirayı aştı. Hükümet bu rakamla çok övünüyor. Biz işçiler 4 kişilik hanemiz için payımıza düşenin sadece birini talep ediyoruz. En azından yaşamak için buna ihtiyacımız var. Ve soruyoruz: Hanemizin payına düşen aylık en az 7 bin 200 liramız nerede?

ASGARİ ÜCRET 1800 NET!

ÇÜNKÜ; biz işçiler çalışıyoruz ekonomi büyüyor. Ekonomi büyürken biz alınteri döküyoruz, çalışırken biz ölüyoruz, biz sakatlanıyoruz, biz hastalanıyoruz. Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, bizim ekmeğimiz neden büyümüyor? Büyümeden pay alsaydık, birilerini zengin ettiğimiz oranda zam alsaydık şimdi asgari ücret yaklaşık 1800 lira olacaktı.

………..

Devam edeceğiz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder