20 Şubat 2015 Cuma

YETİM HAKKI NEDİR?


            Kamusal ve  özel  sermaye  birikiminde  , yolsuzluk  kapitalist  dünyanın  kamu  yaşantısını ve  sürekliliğini  tehdit  eden  bir  hal  aldı.  Kamusal  alanda  yapılan  yolsuzluklar  bağlamında  son  10  yılın  en  önemli  özelliği  ‘’denetimsizlik’’ ve  ‘’Yolsuzlukları  hukuka  taşımadaki  isteksizlik’’ dir.

            G20’de dönem başkanlığının 1 Aralık  2014 te  Türkiye’ye geçiyor. 

            Ve  G20 ‘nin önündeki  ilk konunun da yolsuzlukla mücadele olduğunu belirtiliyor.

Son döneme kadar yolsuzluk, yaygın biçimde, “kamu gücünün özel çıkarlar için kötüye kullanılması” olarak tanımlanıyordu.

            Ancak ortaya çıkan gelişmeler yolsuzluk olgusunun tek başına “kamu gücüyle” açıklanamayacağı bir aşamaya gelmiştir. Kamu gücüyle sınırlı olmayan daha geniş bir tanıma göre yolsuzluk, “herhangi bir görevin kişisel çıkarlar için kötüye kullanılması” dır.

            Ayrıca “kişisel çıkar sağlanması” tanımının da daha ayrıntılı olarak açıklanması gerekiyor. Rüşvet yoluyla bir inşaat ihalesinin kazanılmış olması net bir çıkar sağlama eylemidir. Aile üyeleri için çıkar temin edilmesi yönündeki beklenti de benzer nitelik taşır. Bunun yanı sıra bir futbol kulübüne menfaat temin edilmesi de “kişisel çıkar” olarak kabul edilir.

            Birleşmiş Milletlerin bir raporunda yolsuzluk, “kamu ve özel sektör kuruluşlarının karar verme mekanizmalarındaki yozlaşma ve bozulma” olarak tanımlanmıştır.

            Son 20 yıllık dönemde Türkiye’de olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesinde (özellikle gelişmekte olan ülkelerde) yolsuzluk olayları artmış ve ekonomik boyutları korkunç rakamlara ulaşmıştır.

            Devletin boyutları ile yolsuzluk arasındaki ilişkinin ortaya konmasının yanında yolsuzluk sonucunda kamu yönetiminin kalitesinin düşmesi de kaçınılmaz olmaktadır.

            Bürokratlar, siyasiler tarafından sunulmasına karar verilen kamu hizmetlerinin yürütme aşamasında rol oynayan en önemli kamu birimini oluşturmaktadır. Dolayısıyla bürokrasinin kalitesi aynı zamanda kamu hizmetinin kaliteli sunulmasında anahtar rol oynayacaktır. Yolsuzluk kamu yönetimin her alanında ortaya çıkabilmektedir. Fakat kamu hizmetlerinin sunumunda önemli rol oynayan bürokratların kendi faydalarını maksimize etmek istemelerinin sonucu olarak yolsuzluk bu süreçte daha fazla görülmektedir.

            Yolsuz işlemlerin yoğunlaşması bir taraftan kamu hizmetlerinin kalitesiniz azaltırken diğer yandan da kamu harcama kompozisyonunun değişmesine neden olmaktadır.

            Monte ve Papagni yolsuzluğun, özel sektöre sunulan kamu altyapı ve hizmetlerinin kalitesini ve miktarını azaltarak ekonomik büyüme üzerinde güçlü bir negatif etkisi olduğunu ortaya koymuşlardır. Yolsuzluk, bürokratların kamu kaynaklarını, kamu mal ve hizmetleri üretmek için yönlendirdiklerinde yükselmektedir. Devlet ve karar birimleri arasındaki asimetrik bilgi, ekonomik büyüme modelinde temel varsayımlarıdır.

            Yolsuzluk  Kamu  gelirlerini de  azaltmaktadır.

            Yolsuzluğun vergiden kaçınma, kaçırma veya uygunsuz bir vergi muafiyeti şeklini alması durumunda devlet için bir vergi kaybı kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle, karları yükselen firmaların daha fazla vergi ödemek zorunda kalmamak için vergi kaçırmak istemeleri yolsuzluğun artmasına yol açmaktadır. Bu durum, vergi hasılatının düşmesine neden olacak ve vergi sisteminin etkinliğini azaltmaktadır.

            Merkezi Berlin’de bulunan uzman kuruluşlarla birlikte yolsuzlukla mücadele etmek amacıyla kurulan Uluslararası Şeffaflık Örgütü (2013 Dünya Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre: temiz ekonomi rekorunu Benelüks ülkeleri kırarken, Türkiye 177 ülkede yapılan araştırmalar sonucunda 53’üncü sırada yer almış. Yolsuzluk bakımından dünyanın en temiz ülkesi unvanı Danimarka’ya ait. Almanlar 12’nci sırada yer alırken, İngiltere 14’üncü, Amerika 19’uncu, Fransa 22’nci, İsrail 36’ncı, Brezilya 42’nci, Türkiye ve Malezya 53’üncü, Güney Kore 55’inci, Çin ve Yunanistan 80’inci,  Meksika 106’ncı, Mısır 114’üncü sırada yer alıyor..

            ………………..

            Yoksulluktan ve  yolsuzluktan  arındırılmış  Türkiye ve  Samsun  özlemi ile…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder