20 Şubat 2015 Cuma

FINDIKKIRAN


Cumartesi  Samsun  Opera  ve  Bale’de  ‘’Fındıkkıran’’  balesini  izledim. Samsun’da  ilk  defa  oynanan bu  bale’de  salon  tam  doluydu.  Sanırım  100’e  yakın  kişi  ayakta  izledi.  Bilet  alamayan  yüzlerce  Samsun’lu gişeden  döndü.

Dünyada en çok sahnelenen bale eserlerinden biri olan  Fındıkkıran  Balesi’de  Samsun’lu  sanatseverler  tarafından izlenmiş  oldu. Yeni yıl kutlamaları ile özdeşleştiği için yılbaşına yakın tarihlerde sahnelenmesi gelenekselleşen  eser Samsun’lulara mutlu  dakikalar yaşattı.

Bale’nin  konusu tanıtım  sayfasında  şöyleydi:

‘’ Clara'nın ailesinin evinde yılbaşı partisi verilmektedir. Clara, erkek kardeşi Fritz ile anne ve babaları, dev yılbaşı ağacının altında dostlarıyla eğlenmektedir.

Clara'nın vaftiz babası Drosselmeyer çocuklar için bir çuval dolusu oyuncakla gelir. En güzel oyuncak ise Clara'ya hediye ettiği Fındıkkıran'dır. Ablasına gelen hediyeyi kıskanan Fritz, oyuncağı kırsa da Drosselmeyer onu tamir eder.

Parti sona erip misafirler gittiğinde herkes odasına çekilir. Clara Fındıkkıran'ı almak için yılbaşı ağacının yanına geri döner. Drosselmeyer de uyuyamamış, Clara'nın yanına gelmiştir. Ancak birden tuhaf şeyler olmaya başlar. Fareler Kralı'nın önderliğindeki bir fare ordusu Clara'yı kovalar fakat Fındıkkıran komutasındaki kurşun askerler İyilik Perisi'nin de yardımıyla Fareler Kralı'nın ordusunu yenerler.

Bir prense dönüşen Fındıkkıran ve İyilik Perisi ile birlikte düşsel bir yolculuğa çıkan Clara'yı bu yolculukta pek çok sürpriz beklemektedir.’’

En  son  Rusya’da  izlemiştim Fındıkkıran Balesi’ni. Moskova Balesi- La Classique,  geçmişten gelen köklü anlayışı sürdürdüğü çizgisi ile sunmuştu  eseri..

Dünya üzerindeki çeşitli halkların sanatları, onların kültürlerinin bir ifadesidir. Dans da toplumun kültürünü yansıtan unsurlardan biridir.

Yaratıcı  Kadroyu’da  sıralayalım:

Reji  ve  Koregrafi: MEHMET BALKAN

Müzik  Düzenleme: ANDRZEJ BARLOG

Orkestra  Şefi:  KIVANÇ TEPE , BUJOR HOINIC

Sahneye Koyan : LALE BALKAN , JUNKO HIKASA

Dekor-Kostüm : OLAF ZOMBEK

Işık:  O.MURAT YILMAZ

Çocuk  sanatçılar  ayrıca  dikkat  çekiciydi. 3  yıldır  hocaların  verdiği  destekleri  boş  çıkarmadılar. Geleceğe  dair  umutları  yükseltiler.  Oldukça  yüksek bir  performans  sergilediler. Çocuk  Balesi  öğretmenleri Levent, Zeynep Bengier Çağıl Han Öztornacı’yı  ayrıca  tebrik  etmek  isterim.  Her şeyden önce  bu  kent  çocuklarına  sevgiyi, sahne  tozunu, dostluğu ve  sanatı  tattırdıkları için.  Emeklerine  sağlık..Saatlerce  bu  çocuklar ile  uğraştılar.

Melike’de  bu  uzun  uğraş  gerektiren sürecin bir  parçası oldu. Heyecanı  görülmeye  değerdi.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder